Grutte Pier Bakkeveen

We schrijven 5 april en de lente wil maar niet doorbreken. Al weken lang hebben s ‘nachts  nog nachtvorst wat er met name voor zorgt dat er weinig of geen kievits eieren worden gevonden. Overdag maar een paar graden boven nul en op de eerste paasdag (31 maart) was het s ’morgens zelfs wit van de sneeuw; we zingen; wil je verlost zijn en witter dan sneeuw? Daar is kracht in het bloed van het lam! Daarom een sneeuwwitte paasmorgen?!

Als Ljochtbeakens houden we van ‘anders dan anders’ en worden dan vanavond ook op onze wenken bediend. We zijn uitgenodigd door Chr. mannenbeweging ‘Grutte Pier’ (www.fryskegruttepier.nl ) om te komen zingen tijdens één van de karakteravonden die ze organiseren.

Rond 19.00 uur kwamen we aan bij Veenstra mechanisatie  aan de Mandewijk in Bakkeveen, dus bijna een thuiswedstrijd. De showroom voor machines was omgetoverd tot een ware vergaderruimte met banken, stoelen, podium en licht en geluid. Nog maar net binnen of we werden aan de grote bar getrakteerd op heerlijke koffie. Om iets voor 19.30 uur begonnen we met de soundcheck en het inzingen wat overvloeide in het optreden tot 20.00 uur. Helaas waren een heel aantal koorleden, met name 2e stemmers, niet aanwezig.  Tot het begin van het officiële gedeelte mochten we zo’n 170 mannen zingend verwelkomen. Deze mannen werden bij binnenkomst ook getrakteerd op koffie en hadden elkaar veel te vertellen. We stonden dus voor een pratende groep mannen te zingen wat zeker niet verkeerd was maar anders dat we gewend zijn.

Na welkom, een stukje film  en een gebed door een Grutte Pier lid, was het tijd om als Ljochtbeakens samen met de aanwezige mannen te zingen en waar mogelijk te bewegen. Mede door het altijd enthousiaste voorwoord van onze “dirigerende accordeonist” Jaap, kwam bij het eerste lied, God is de liefde,  de hele zaal in beweging.  Vooral met bekende liederen als ‘Glorie halleluja’ en ‘Dit is de dag’  mochten we als één leger  zingend ons geloof belijden in de Vader, Zoon en Heilige Geest. Bij het woord leger moest ik ook denken aan wapenrusting. Kan  zingen  ook een wapenrusting zijn die we mogen inzetten in de strijd tegen de satan? Ik denk het wel!

Na de samenzang was het tijd voor de toespraak. Jammer dat een aantal Ljochtbeakens na het zingen naar huis gingen en de rest van de avond niet hebben meegemaakt. De ‘preek’ werd op een imposante manier gedaan door Ds. Geert Bruinsma uit het naburige Frieschepalen. Indrukwekkend was zowel tijdens het gebed als de toespraak het geluid van een intense stilte, je kon in de zaal met 200 mannen letterlijk een speld horen vallen.

Na afloop kon er onder het genot van een goed verzorgd hapje en drankje nog volop worden nagepraat wat ook door velen werd gedaan.

Soms heb je dat er een lied blijft hangen en dat was vanavond ook zo want bij het inpakken van de geluidsapparatuur en het weer ombouwen van de zaal tot de showroom zongen een aantal grutte pieren nog het (paas) lied “daar is kracht in het bloed van het lam’.  Deze boodschap mogen we als Ljochtbeakens en Grutte Pieren ervaren in ons leven en uitdragen, wat een genadevolle zegen! JW